De Wereld loopt door de deur verhit

Bij de NPO mogen presentatoren na de zomer niet meer verdienen dan 194.000 euro, net zoveel als de minister-president. Tot nu toe waren er een handjevol zogenaamde 'uitzonderlijke talenten' die boven dat bedrag verdienden, maar die uitzonderingspositie bestaat straks niet meer.

Daar heeft Matthijs van Nieuwkerk iets op gevonden. De Telegraaf onthulde dat de DWDD-presentator zijn salaris voor College Tour zou laten uitbetalen via de externe productiemaatschappij MediaLane. Daardoor zou hij een paar ton extra kunnen verdienen. Peter Kwint van de SP stelde daar kamervragen over en noemde DWDD 'De wereld graait door'. Media-minister Arie Slob vraagt de NPO nu om een onderzoek. Volgens BNNVARA is er niet zoveel aan de hand en is er helemaal geen sprake van een speciale constructie.

Sinds de overstap van Twan Huys naar RTL was de presentatie van College Tour een heikel onderwerp. Huys wilde zijn kindje liever niet achterlaten bij de NTR, vertelde hij destijds aan het AD. "Het programma hangt heel erg aan mij en ik was zeer nauw betrokken bij de totstandkoming van elke aflevering." Nu heeft de presentator wel meer slecht nieuws gehad deze week dus kan dit er ook nog wel bij. De NTR en Huys deelden de rechten van het programma, maar uiteindelijk heeft de publieke omroep gewonnen. Nadat de kogel door de kerk was, zou meteen contact gezocht zijn met Matthijs van Nieuwkerk. BNNVARA en de NTR hebben het nieuws inmiddels bevestigd. "Het nieuws dat Van Nieuwkerk Twan Huys zal opvolgen kwam vandaag vroegtijdig naar buiten", vertelt een woordvoerder. "NTR en BNNVARA slaan de handen ineen voor de doorstart."